Technologijų diegimo iššūkiai ir galimybės: IoT integracija pramonėje

daiktų internetas

Kaip daiktų internetas ir dirbtinis intelektas keičia gamybos procesus?

Gamyklų įrangos būklės stebėjimas – tai daiktų interneto sprendimas pramonei. Išmanieji jutikliai leidžia tiksliai stebėti įrangos veikimą ir būklę, pvz., temperatūrą, slėgį, vibraciją ir kt. Ir tai leidžia laiku atpažinti galimus gedimus ir imtis prevencinių veiksmų – papildomas įrangos patikrinimas, priežiūros serviso užklausa. Išmanaus jutiklio pagalba tinkamai sureagavus į pasikeitusią įrangos veikimo situaciją, galima užtikrinti sklandesnę gamybos linijos eigą ir sumažinti neplanuotų prastovų laiką, kai įvyksta gedimas. Pavyzdžiui, Bob išmanusis asistentas, veikiantis DI pagrindu ir naudojantis LoRaWAN ryšį, gali teikti duomenis apie įrangos variklio vibracijos būklę, ir  pasikeitus situacijai informuoti dėl išankstinio patikrinimo.

Gamybos procesų optimizavimas yra dar viena svarbi IoT sfera. Surinkti duomenys apie gamybos procese atliekamus veiksmus leidžia atlikti išsamias analizes, identifikuoti procesų eigos apribojimus, kuriuos pašalinus ar išsprendus optimizuojamos gamybos operacijos. Tai ne tik padidina veiklos efektyvumą, bet ir leidžia taupyti laiką bei resursus.

Efektyvus išteklių naudojimas ir tvarumo siekimas – tai gamybos įmonių strateginė kryptis, kurią galima įgyvendinti su IoT sprendimais. Tikslus elektros energijos, vandens ir kitų išteklių suvartojimo ar švaistymo stebėjimas leidžia optimizuoti jų naudojimą ir mažinti aplinkos CO2 pėdsaką, ypač kalbant apie elektros energijos suvartojimą. Tuo tarpu kiti sprendimai taip pat prisideda prie aplinkos saugojimo, pavyzdžiui, vandens slėgio davikliai gali padėti užtikrinti optimalų vandens naudojimą, o kuro, trąšų ar nuotekų talpyklų stebėjimas padeda išvengti aplinkos taršos.

Kokie yra technologijų diegimo iššūkiai?

Technologinių sprendimų diegimo iššūkiai yra neatsiejami nuo inovacijų pramonėje. Ir žinoma, dažniausiai tai susiję su finansinėmis investicijomis į technologijas ir technologinius sprendimus. Žinome, jog technologijos skatina plėtrą, vystymąsi, inovacijas ir efektyvumą, bet ar visoms gamybinėms įmonėms tai pasiekiama?

IoT ir DI teikia daug galimybių, visgi jų integracija į gamybos procesus reikalauja nemažų pradinių investicijų į įrangą ir mokymus, kurios atsipirks ilguoju laikotarpiu per didesnį efektyvumą ir mažesnes veiklos sąnaudas.

Kaip elgtis toms gamybinėms įmonėms, kurios nori būti inovatyvios, tačiau pradinė investicija joms yra tiesiog per brangi?

LoRaWAN technologija – galimybė pradėti taikyti IoT sprendimus palaipsniui ir su mažesnėmis investicijomis.

Dėl mažesnio diegimo apimčių, sudėtingumo ir sąnaudų, LoRaWAN technologija suteikia galimybę palaipsniui integruoti išmaniuosius jutiklius ir naudotis duomenų analize debesų technologijos pagalba, taip sklandžiai pereinant prie išmaniosios gamybos. Išmanius jutiklius, kurie veikia dirbtinio intelekto pagrindu ir kuriems nereikia papildomos laidų bei tinklų infrastruktūros, galima montuoti prie esamos įrangos, t.y. pirma išnaudoti turimų įrengimų technines galimybes. Užtikrinus, jog įrengimas visada veiks, kai jam reikia veikti, ir pradėjus efektyviau vykdyti gamybą, bus sutaupytos lėšos dėl sumažintų elektros energijos, išteklių, veiklos, administracinių sąnaudų. Taigi atlaisvintos lėšos galės būti toliau investuojamos į įrangos atnaujinimą, LoRa jutiklių ir LoraWAN tinklo plėtimą.

Leave a comment